Jonge ondernemers coachen in Tanzania: "Dit is de beste manier om ontwikkelingshulp te geven"

[21 december 2015]
In de regiokrant 'De Groene Venen' verscheen deze week onderstaand artikel van Anja Verbiest. Ze interviewde ex-gemeenteraadslid van De Ronde Venen, Sandor Harmens, over zijn reis naar Tanzania. Hij bezocht het project van Stichting Sengerema, dat jonge ondernemers coacht. Onder de indruk van hun inzet en successen kwam hij vorige week terug. “Ik ga daar zeker vaker naartoe!”  

In mei van dit jaar maakte Sandor Harmens kennis met de Stichting Sengerema. “Op een verjaardag van een gezamenlijke kennis ontmoette ik Jeroen Vegt. We raakten aan de praat en hadden al snel een klik. Hij vertelde me onder meer over zijn activiteiten in Tanzania en het project ‘Young Entrepeneurship Development Program’, afgekort YEP. Een intensief opleidings- en trainingsprogramma voor kansarme jongeren, inclusief startkapitaal en begeleiding. Vanuit mijn eigen achtergrond – ik heb een bedrijfsadviesbureau – was mijn interesse direct gewekt. De doelstelling van Stichting Sengerema is om, met behulp van het YEP, jongeren tussen de 18 en 27 jaar in staat te stellen om met het uitoefenen van een eigen bedrijf zichzelf en hun naasten te voorzien van een duurzaam inkomen. Hierdoor verbeteren de levensomstandigheden van het gezin en neemt ook de kans op goede educatie voor de jonge gezinsleden toe.” Jeroen Vegt, die acht jaar geleden in Tanzania van start ging, maakte Sandor Harmens zo enthousiast dat hij korte tijd later besloot zich ter plekke voor Stichting Sengerema in te gaan zetten. “Het is een relatief kleinschalig project, waarbij ik met mijn kennis van hoe ondernemen in elkaar zit mensen daar verder kan helpen. Dit is volgens mij de beste manier om ontwikkelingshulp te geven.”

Op een brommertje
Hij bezocht in de twee weken dat hij in Tanzania verbleef twee projecten van Stichting Sengerema. “In de regio Moshi heb ik, voordat ik me aansloot bij de coaching- en monitoringworkshops, een bezoek gebracht aan de 16-jarige Cosma. Sinds een jaar verkoopt hij in zijn dorp aan de voet van de Kilimanjaro vanuit een klein winkeltje – een soort loket – bier en diverse levensmiddelen. Met een auto kun je daar niet komen; ik ben er achterop een brommertje naartoe gebracht. Cosma is de allerjongste van onze ondernemers en het is geweldig om te zien wat hij in zijn eerste jaar al heeft bereikt. Het populairste artikel van zijn winkeltje onder de bananenbomen is bier, daar zet hij behoorlijk wat van om. En met de opbrengst kan hij zijn ouders, broertjes en zusjes onderhouden. Ze zijn terecht trots op hem!”

Zelfgebreide schooltruien
Na een paar dagen in de regio Moshi workshops bijgewoond te hebben, vloog Sandor naar Mwanza, iets ten zuiden van het Victoriameer. “Naar Sengerema, de kleine stad waar onze stichting naar is vernoemd, was het toen nog een paar uur met de auto. Ik was best wel verrast door wat ik daar aantrof. In Sengerema zijn inmiddels ruim 50 YEP-ondernemers dagelijks bezig met het verdienen van inkomen voor zichzelf en hun familie. Een van hen is een jonge vrouw van net twintig, die twee jaar geleden zelfgebreide schooltruien is gaan verkopen. Dat gaat zo goed, dat ze pasgeleden een aanvraag heeft ingediend voor een tweede breimachine. Maar dat niet alleen… Ze heeft ook het pandje naast haar eigen winkeltje gehuurd. Voor haar moeder en zus, die daar nu schoenen repareren. Zij is absoluut een voorbeeld en inspiratie voor andere jonge ondernemers.”

Land vol potentie
Sandor noemt Tanzania ‘een land vol potentie’. “De Tanzanianen wachten niet af tot een ander iets voor hen regelt. Ik heb gemerkt dat ze absoluut bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ze zijn hulpvaardig, maar ook nieuwsgierig en leergierig. Ze denken mee over hun eigen toekomst en willen stappen vooruit zetten. Een voorbeeld voor andere Afrikaanse landen.” Bij de projecten van Stichting Sengerema worden plaatselijke trainers en andere medewerkers betrokken. Sandor: “Ook de lokale overheid van de district Misungwi in de regio Mwanza ziet na acht succesvolle jaren de waarde van ons programma in. Ze hebben onlangs toegezegd de helft van de startersleningen voor nieuwe jonge ondernemers voor eigen rekening te nemen. Dat geeft Stichting Sengerema de gelegenheid om elders in Tanzania soortgelijke projecten op te zetten. Een mooi vooruitzicht!”

Elektriciteitsprobleem
Nog maar net terug in Mijdrecht is Sandor alweer nieuwe plannen aan het bedenken om de jonge ondernemers in Sengerema verder op weg te helpen. “Ze hebben daar een groot elektriciteitsprobleem, om de haverklap valt de stroom uit. Hoe mooi zou het zijn als ik via mijn netwerk hier generatoren zou kunnen regelen! Ook met het werven van nieuwe fondsen voor de stichting ga ik aan de slag. Er is al veel bereikt, maar er is ook nog veel te doen.” Wie meer wil weten over Stichting Sengerema en haar activiteiten kan een kijkje nemen op www.sengerema.nl.

Dit artikel is geschreven door Anja Verbiest en verscheen in regiokrant 'De Groene Venen', editie 18 december 2015.

Harper's Bazaar-interview: 'Waarom vrijwilligerswerk wél de moeite waard is!'

[6 november 2015]
"Wees lief. Bazaars vriendelijke doch dringende verzoek in haar novembernummer. En dus maken we deze maand ruim baan voor weldoeners die goed begrepen hebben dat lief en aardig zijn voor elkaar verder gaat dan een like op Facebook en een hartje op Instagram en de wereld een beetje mooier kleuren met hun acts of kindness. Vandaag: de vrijwilliger. En laat vrijwilligerswerk nou een onderwerp zijn waar een heleboel mensen een heleboel meningen over hebben. Bazaar belde met Ineke van Huuksloot, oprichter van vrijwilligerswerkorganisatie Doingoood, die ook een mening heeft over bovengenoemde kwestie. Preken voor eigen parochie? Oordeel zelf.
Vrijwilligerswerk doen in een exotisch oord is in zwang. Al jaren. Steeds meer mensen trekken erop uit om goed te doen voor de mensen. Dat zóu iets moeten zijn om toe te juichen. Maar niet heus. Hoe meer mensen erop uit trekken, hoe hardnekkiger het debat rondom deze golf van weldoeners wordt. Want: hoe zinvol zijn we nou helemaal, daar in het buitenland? En: maken reisorganisaties niet gewoon vrolijk misbruik van een nieuw gat in de markt? Legitieme vragen, heus."

Ineke van Huuksloot nuanceert de scherpe stellingname van UNICEF in haar campagne 'Kinderen zijn geen toeristische attractie': het is een eenzijdige blik op een complex probleem. Ze onderscheidt de reisbureaus van de vrijwilligersorganisaties. De directeur van Doingoood benadrukt dat eerst gekeken moet worden naar de behoeften bij een project en pas daarna naar een geschikte vrijwilliger. Veel organisaties brengen liefst gewoon zoveel mogelijk vrijwilligers. 
Het gehele artikel kun je lezen op de website van Harper's Bazaar. Ook heeft Ineke van Huuksloot op de website van Doingoood een uitgebreide blog staan waar ze ingaat op de problematiek rondom vrijwilligerstoerisme.