Column: "We are doing good, we are making profit!"

[20 februari 2015]
De vrijwilligerswerkmarkt is een hele rare markt. De actoren op deze markt noemen zich geen bedrijven, maar organisaties. Ze zijn er ‘door en voor jou’. Ze nodigen je uit, niet ‘iets van ze te kopen’, doch ‘deelnemer te worden aan hun wereld’. Dat maakt dat je met een vrijwilligersperceptie min of meer op het spoor van de ‘publieke dienst’ blijft hangen. In ieder geval: een dienst waarbij je je het niet in je hoofd haalt om te denken, dat deze een immoreel en schaamteloos onderdeel is van een expliciet verdienmodel. Toch is het wel zo.

Sommige organisaties gaan nog een stap verder in een tactische misleiding, door bij het vermelden van de onafhankelijke status van de organisatie – eigen broek ophouden, etc. – er sier mee te maken dat ze écht helemaal geen subsidies krijgen en zo. Stoer zeg! ‘Kijk eens mama, zonder handjes’. Alsof de MediaMarkt dat ijzer ook in het vuur zou kunnen gooien! Ja, de V&D zou dat tegenwoordig wel willen!
Op de websites van de grote vrijwilligersbedrijven staat de pagina ‘over ons’ bol van de heilige taal over de nobele doelen. Winst maken staat daar écht nooit bij!

Maar dat doen ze dus wel. En dat is hun primaire doel ook. Veel van de bedrijven werkzaam op de markt van het vrijwilligerswerk zijn in wezen heel gewone commerciële bedrijven. De vrijwilligersmarkt is een niche in de reisbranche.

Om deze situatie écht levend te maken, is het aardig om de omdraaiing te schetsen. Stel je eens voor dat de MediaMarkt de marketing- en communicatiestrategie zou hanteren van een ‘organisatie’ als Projects Abroad, zo’n beetje de agressiefste marketeer op de vrijwilligersmarkt, met ook de hoogste prijzen. Dan zou het er ongeveer zo kunnen uitzien:

Ga met ons mee op jouw muzikale reis!

Houd jij ook zo van goeie muziek? Vind jij het ook belangrijk, dat je dan ook optimaal moet kunnen genieten van hoe het klinkt? Jouw muziek verdiént het toch dat het klinkt zoals jij wílt dat het klinkt? Jouw muziek verdient het en JIJ verdient het!

Wij staan als organisatie áchter jouw wensen en jouw wil om jouw doel te bereiken: het horen van jouw muziek zoals jij het wilt horen. Want daar heb jij recht op! En wij zullen er alles aan doen om dat voor jou mogelijk te maken.

Daarom bieden we jou een aantal geweldige opties aan. We hebben heel goed nagedacht over welk product het beste bij jou past en hoe we met jou en voor jou de mogelijkheden om dit product het jouwe te laten worden kunnen realiseren.

Je kunt bij ons een ruime keuze maken uit een reeks prachtige voorzieningen. Denk aan:
* een hilux stereo-installatie met dolby surround systeem : €1499
* een ultramoderne audioset met zes uitgangen en subwoofer: €1699
* een handzaam model luidsprekers, dat direct integreert met jouw smartphone: €1799

Ons toegewijde aanschafondersteuningsteam begeleidt jou graag verder bij de keuze die het beste bij jou past. Wij bieden tevens aan, dat je deelneemt aan de aanschafkeuzeworkshop. Deze interactieve workshop wordt jou geheel kosteloos aangeboden door de Stichting Droom Samen, onze samenwerkingspartner.

Hoe bekostig je jouw droom?
Onze organisatie heeft voor jou een unieke formule ontwikkeld: de fundingsessie. Tijdens deze fundingsessie word je door onze fundingsexpert op het spoor gezet van een reeks handzame manieren om jouw eigen omgeving mee te laten delen in jouw droom. Zij kunnen jouw droom actief ondersteunen. Tevens kun je kiezen uit één van onze speciale geschreven en gesproken formats, waarmee je ook in jouw wijk langs de deur kunt gaan om jouw buren deel te laten worden van jouw droom door een bijdrage te leveren aan de bekostiging.
Tot slot bieden we je formats aan voor het organiseren van thematische fundingsavonden, waarbij je jouw vrienden en kennissen over jouw droom kunt vertellen. Er zijn tal van mogelijkheden om zelf surprises te maken. Zo kunnen jouw funders ook een eigen aandenken aan hun ondersteuning mee naar huis nemen.

Stichting Droom Samen
Wij werken samen met de Stichting Droom Samen aan het verbeteren van de mogelijkheden om optimaal jouw expressie tot uiting te laten komen. Indien je je droom verwezenlijkt hebt en één van onze droomproducten tot de jouwe hebt gemaakt, kun je kosteloos deelnemen aan een van de speciale samenzaterdagen. Als je hierin geïnteresseerd bent, dan kun je contact opnemen met ons aanschafondersteuningsteam.

Ons aanschafondersteuningsteam en onze fundingsexpert zijn er speciaal voor jou. Niets is voor ons belangrijker dan een tevreden luisteraar. Onze organisatie zet zich met hart en ziel in voor jouw droom.

Tot snel ziens op een van onze verkooppunten.

Jouw MediaMarkt


« Terug naar nieuwsblog