De werkelijkheid achter de Facebook-foto's: voluntouristen helpen vooral zichzelf

"Ieder jaar reizen er 1,6 miljoen vrijwilligerstoeristen naar verre oorden. Ze gaan niet alleen kijken, ze dragen ook ‘een stukje bij aan de medemens.’ In de film #doinggood volgen we een vrijwilliger die in Zuid-Afrika op een crèche gaat werken. Want doen die mensen echt 'goed,' of is het vooral een industrie?"
Jos de Putter van De Correspondent presenteert op de website een korte documentaire van Loeke de Waal en Steffi Posthumus. Ze volgen Mitchell, een 21-jarige student die een maandje vrijwilligerswerk gaat doen in een kindercentrum in Kaapstad. 

Het geschetste beeld is onthutsend. Er is niet of nauwelijks sprake van begeleiding of het concreet benoemen van taken. "Ga maar met de kinderen spelen", dat is zo'n beetje waar het om gaat. 
Ook wordt de andere kant in beeld gebracht: waar het bij het échte "voluntourism" om gaat: vrijwilligers ontmoeten elkaar, leren internationaal nieuwe vrienden kennen en slaan grote hoeveelheden shotjes achterover. 

Bekijk de documentaire, hij duurt maar een minuut of 13, online op de website van De Correspondent! 
Loeke de Waal was een week of zes geleden ook op bezoek bij "Van Liempt Live", op RTLX. Een zender die ikzelf helemaal niet kende; ik trof dit toevallig op YouTube. Geen idee hoeveel mensen dit hebben bekeken. Maar als interview is het zeker ook de moeite waard. 

 


« Terug naar nieuwsblog