GoTanzania-highlights (where to go!) – 1 : Op zoek naar de chimpansees met Ugalla Primate Project

[8 november 2015]
“The Ugalla Primate Project (UPP) invites qualified individuals to volunteer for the Project, and is open to discussing potential independent studies for those volunteers.” Dit is geen vrijwilligerswerk voor watjes; ‘avontuur’ is zelfs een eufemistische kwalificatie: meewerken aan het in kaart brengen van de leefgebieden en de leefwijzen van de chimpansee in de verre wouden van west-Tanzania.

Het Ugalla Primate Project is opgezet door onderzoekers verbonden aan Engelse universiteiten. Spreekt vanzelf dat met name wetenschappers (in opleiding) met de dataverzameling bezig zijn. Vrijwilligers worden uitgenodigd om mee te werken aan de dataverzameling en ook om eigen onderzoek te ontwikkelen en uit te voeren. Zij kunnen daarbij ook gebruik maken van de continue dataverzameling, die bij Ugalla plaatsvindt. Je kunt er voor één maand met onderzoeksteams meedoen, maar ook veel langer, tot een jaar.

Op de website wordt veel informatie verstrekt voor a.s. vrijwilligers, maar daarnaast zijn er ook filmpjes te zien, die een mooi inkijkje bieden in de spectaculaire natuur en de manier waarop de onderzoekers werken.
De leefomstandigheden zijn ‘challenging’: het dichtstbijzijnde dorpje is 70 kilometer ver, het leven in het kampement is ‘basic’: een tentje in het gras, heel eenvoudig eten, geen luxe. Er is genoeg elektriciteit om je telefoon op te laden en via de satelliet is er internet. Het kan heet worden en er kan in het regenseizoen ook sprake zijn van extreme regenval. Bovendien brengt het veldonderzoek met zich mee, dat je dagelijks wel 25 kilometer de bush in trekt, waarbij het terrein soms moeilijk toegankelijk is.

Kortom, zoals ik al zei: wat een avontuur! En ook nog eens een bijdrage aan zinvolle studie met als doel: bescherming van een bedreigde diersoort.

Lees ook de verhalen op de website van het Ugalla Primate Project, en bekijk de filmpjes.

[GoTanzania zal wekelijks een voorbeeld-project op de website uitlichten. Dit is de eerste in deze serie.]


« Terug naar nieuwsblog