Haria Hotel werkt aan de toekomst van achtergestelde kinderen in Kaloleni, Moshi

[23 januari 2016]
De laatste twee weken verbleef ik in Haria Hotel, aan Mawenzi Road in het centrum van Moshi. Als ik opkijk vanaf het dakterras-restaurantje van het hotel, zie ik aan de horizon de besneeuwde top van de majestueuze Kilimanjaro. Haria Hotel wordt gerund door het team van de NGO genaamd ‘Team Vista’. Het is mijn basis tijdens mijn visites aan een tiental organisaties alhier. Ik wil er achter zien te komen, hoe de lokale initiatieven, ook werkend met internationale vrijwilligers, hun zaken aanpakken. Elke avond wordt het terras hier bevolkt door groepen jonge vrijwilligers vanuit Europa en Noord-Amerika, die her en der hun projectbijdragen leveren. Haria zelf besteedt al zijn winst aan de eigen projecten, ter verbetering van de levensstandaard van de mensen in de arme wijk Kaloleni.

De projecten zijn vooral gericht op de kinderen in Kaloleni, een wijk net ten zuiden van het centrum en zo’n beetje gelegen rondom een grote afvalstortplaats. De Kaloleni-kleuterschool van Team Vista is door de Australische oprichters in 2010 gestart. Ze hebben de school ‘Kilimanjaro Kids with Future Education Centre’ genoemd. In deze kleine school waren tot dan toe 200 kinderen bijeengepakt in een lokaaltje van hooguit 20 vierkante meter. De schoolmiddelen waren totaal niet toereikend. De kinderen waren alleen maar tekstjes aan het overschrijven uit halfvergane boekjes.
Team Vista heeft onder meer een tweede klaslokaal gebouwd, een tuin opgezet, een watertank geplaatst en toiletten gebouwd. Het gebouw wordt nu tevens gebruikt voor andere ‘community projects’, als vergaderruimte.

Team Vista Nursery School
In recente jaren heeft Team Vista een nieuw gebouw in gebruik genomen met een mooi lokaal en heeft vier leerkrachten in dienst genomen. Vrijwilligers en donoren voorzien nu in fondsen om de kinderen ook op school te eten te geven. Voor nogal wat kinderen is dit eten het enige dat ze de hele dag krijgen.
Op dit moment worden ruim 300 kinderen in de Kaloleni-wijk door Team Vista gesponsord. Zo kunnen ze naar kleuterschool, lagere school en zelfs ook het voortgezet onderwijs (primary & secondary school). Inmiddels zijn er zelfs al kinderen die doorgestroomd zijn naar hoger onderwijs. Daarnaast zijn vijf jongens min of meer geadopteerd. Ze zitten in het kleine ‘boarding school’ van Team Vista. Eén van de leerkrachten woont daar nu ook en zorgt voor ze.

Ondernemersles voor volwassenen
Team Vista is ook gestart met kleine bedrijfsopleidingen voor volwassenen. Een viermaandse ondernemerscursus leert volwassenen hoe ze hun eigen ‘business plan’ kunnen opzetten en ook hun eigen boekhouding kunnen doen. Ze krijgen daarna ook een kleine lening, zodat ze hun eerste eigen zaken op kunnen zetten.

Vista heeft onlangs ook een stuk land gekocht om de gemeenschap de gelegenheid te geven zelf groenten te kweken in een eigen tuin. Het plan is om hier later ook workshops te organiseren om de mensen technische vaardigheden bij te brengen. Team Vista werkt samen met het lokale bestuur en de grote overheidsscholen; zorgt voor extra ondersteuning en verbetering van de infrastructuur.

Upendo Women’s Group
In september 2010 is Team Vista gestart met de ondersteuning van een groep vrouwen in Kaloleni, veelal moeders van ondersteunde kinderen. De vrouwen hebben de laatste jaren over de vuilstortplaats gezworven om glas en plastic te verzamelen. Dat leverde net genoeg op voor de dagelijkse basisvoorzieningen. Team Vista heeft naaimachines gekocht voor deze vrouwen en voor een hutje gezorgd, waar ze hun werk kunnen doen, zonder de hele dag in de hete zon te hoeven zitten.

Haria Hotel
Ongeveer een jaar geleden heeft Team Vista een contract getekend om voor 3 jaar Haria Hotel te runnen. Dit Haria Hotel begint nu echt als een thuis voor mij te voelen. Het is een goedkoop en gezellig hotelletje voor rugzaktoeristen en vooral ook een ‘hangout’ voor veel vrijwilligers in Moshi. 

Het hotelletje is voorzien van nieuwe bedden en matrassen en ook nieuwe fans in de kamer om het een beetje koeler te krijgen. Op het dakterrasrestaurantje zorgen Anna, Upendo en de andere dames goed voor de gasten. Iedere morgen eet ik hier een geweldig lekker groentenomelet. Een grote thermoskan staat klaar voor koffie en thee, vrij om te pakken zoveel als je wilt. Haria Hotel draait goed en álle opbrengsten zijn voor de Team Vista-projecten.

Team Vista kijkt altijd uit naar vrijwilligers en sponsors. Gedurende mijn 2 weken hier zijn er verder geen vrijwilligers aan het werk bij de Team Vista-projecten. Het is ook niet per se nodig; de vrijwilligers zijn erg gewenst, maar de organisatie zal nooit van ze afhankelijk zijn. Ally, de manager van het hotel, de hele staf hier en ook de onderwijzers op de school, die tevens ook de andere projecten begeleiden, zijn zeer toegewijd aan Team Vista. Kerry Frost, de Australische oprichter van Team Vista, bezoekt haar project ieder jaar in de junimaand en neemt dan ook veel vrijwilligers en sponsors mee. Verder onderhoudt ze heel frequent contact met Ally om alles goed te laten verlopen. Daarnaast is ze natuurlijk thuis in Australië ook druk met extra fondsenwerving.

Wil je meer weten over Haria Hotel en Team Vista, kijk dan op de websites. Ik weet wel waar ik mijn honk zal vinden, als ik in de toekomst nog weer eens mij korte tijd settle in Moshi.

 


« Terug naar nieuwsblog