Harper's Bazaar-interview: 'Waarom vrijwilligerswerk wél de moeite waard is!'

[6 november 2015]
"Wees lief. Bazaars vriendelijke doch dringende verzoek in haar novembernummer. En dus maken we deze maand ruim baan voor weldoeners die goed begrepen hebben dat lief en aardig zijn voor elkaar verder gaat dan een like op Facebook en een hartje op Instagram en de wereld een beetje mooier kleuren met hun acts of kindness. Vandaag: de vrijwilliger. En laat vrijwilligerswerk nou een onderwerp zijn waar een heleboel mensen een heleboel meningen over hebben. Bazaar belde met Ineke van Huuksloot, oprichter van vrijwilligerswerkorganisatie Doingoood, die ook een mening heeft over bovengenoemde kwestie. Preken voor eigen parochie? Oordeel zelf.
Vrijwilligerswerk doen in een exotisch oord is in zwang. Al jaren. Steeds meer mensen trekken erop uit om goed te doen voor de mensen. Dat zóu iets moeten zijn om toe te juichen. Maar niet heus. Hoe meer mensen erop uit trekken, hoe hardnekkiger het debat rondom deze golf van weldoeners wordt. Want: hoe zinvol zijn we nou helemaal, daar in het buitenland? En: maken reisorganisaties niet gewoon vrolijk misbruik van een nieuw gat in de markt? Legitieme vragen, heus."

Ineke van Huuksloot nuanceert de scherpe stellingname van UNICEF in haar campagne 'Kinderen zijn geen toeristische attractie': het is een eenzijdige blik op een complex probleem. Ze onderscheidt de reisbureaus van de vrijwilligersorganisaties. De directeur van Doingoood benadrukt dat eerst gekeken moet worden naar de behoeften bij een project en pas daarna naar een geschikte vrijwilliger. Veel organisaties brengen liefst gewoon zoveel mogelijk vrijwilligers. 
Het gehele artikel kun je lezen op de website van Harper's Bazaar. Ook heeft Ineke van Huuksloot op de website van Doingoood een uitgebreide blog staan waar ze ingaat op de problematiek rondom vrijwilligerstoerisme. 


« Terug naar nieuwsblog