Volunteer Correct's project Kaapstad gaat van start

[1 februari 2015]
Morgenochtend 9.45 uur in de trein; morgenmiddag 14.40 in het vliegtuig: off to Cape Town! Het project gaat over paar dagen van start: Project Cape Town. Wat we gaan doen? Lees het op de website van Volunteer Correct

De afgelopen weken druk doende geweest het (aanbod van) vrijwilligerswerk in Kaapstad in kaart te brengen, gewoon met webonderzoek. Hieruit kunnen we wat handvatten halen: bekijken welke organisaties we kunnen benaderen met het oog op de te onderzoeken vraagstukken.

We zijn met een projectgroep van 12 man/vrouw. Allemaal op de één of andere manier gefascineerd door hoe internationaal vrijwilligerswerk momenteel ter discussie staat. Ons uitgangspunt is: er is verschrikkelijk veel aan de hand (het is aanbod- in plaats van vraaggericht; het kost veel te veel geld; het gaat ten koste van de mensen (vooral: kinderen) voor wie het ten gunste zou moeten zijn, etc.), maar het kán ook ethisch en maatschappelijk verantwoord en gewoon ‘goed’ zijn. Wat gaat er fout? Waar gaat het wél goed? Wat kunnen we leren van de praktijk? Welke organisaties doen het goed, welke fout? Kán vrijwilligerswerk ook verantwoord in combinatie met toerisme worden georganiseerd?

makingadifferenceHet aardige is vooral ook het participerend observerende van het geheel. Althans: voor mijzelf! Ik doe dit natuurlijk ook gewoon omdat….. ik het geweldig interessant en leuk vind! Kaapstad moet zelf ook geweldig zijn. Zoals een jaar geleden de Kilimanjaro, zo zal ik straks ook de Tafelberg beklimmen. Potdorie, het is 30 graden in Kaapstad! En na afloop van het project (21/2) ook nog een weekje de Garden Route in een huurautootje, samen met een goeie vriend, die speciaal hiervoor voor een weekje naar het zuiden van Afrika komt! Ik ben gewoon jaloers op mezelf! ;-)
Ook op mijn weblog zal ik uitgebreid verslag doen van mijn ervaringen.

De mensen van Volunteer Correct (Brechtje, Reinier en Kuba) zoeken nog naar de laatste voorwaardelijkheden om het project zo compleet en degelijk mogelijk te kunnen bekostigen. Zie ook het crowdfunding-initiatief voor Project Kaapstad op CineCrowd. Het zou wel zo leuk zijn, als de grote documentaire-film, het ultieme doel van dit project, een zo prachtig en belangwekkend mogelijk product wordt. En dat ik straks ook trots ben, dat ik er een bijdrage aan heb geleverd.
Mijn volgende bericht is vanaf zo’n 14.000 kilometer vanaf Groningen!

(Bericht van de redactie van GoTanzania, Niko Winkel)

 


« Terug naar nieuwsblog