"Vrijwillig belazerd" - een praktijkvoorbeeld

[19 januari 2015]
In Trouw van zaterdag 17 januari stond een zeer uitgebreid artikel over de ervaring van een vrijwilliger in Birma. Ze heeft daar een paar maanden gewerkt op een school. "Het klinkt idyllisch, vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland. En prima dat je ervoor moet betalen; het komt immers goed terecht. Tot je het gevoel krijgt dat je in de val van de vrijwilligersindustrie bent gelopen."

Ze beschrijft haar ervaringen nauwgezet. En, jawel, je valt van je stoel van verontwaardiging. Het project klopt niet, de organisatie klopt niet, de begeleiding klopt niet. En er is niet of nauwelijks sprake van wat voor verantwoording dan ook. 

In het artikel wordt gelukkig nog wel vermeld, dat het niet de bedoeling is om alle vrijwilligerswerk maar aan de schandpaal te nagelen. "Ik denk nog steeds dat je nuttig werk kunt verrichten in een ontwikkelingsland. Maar je moet wel uitkijken met wie je in zee gaat. Soms denk ik: waarom ben ik geen vrijwilligerswerk gaan doen in een achterstandsbuurt in mijn eigen stad?"

Het artikel, met als titel 'Vrijwillig belazerd', is te bestellen op de website van Trouw. En je kunt het ook voor een prikkie aanschaffen via Blendle

 


« Terug naar nieuwsblog