Over GoTanzania

Tanzania is een overweldigend land! Het is oneindig groot, heeft een ongelooflijke flora en fauna, een sympathiek en vreedzaam volk, nog erg veel armoede en een klimaat, waar veel mensen in Nederland erg van houden. Tanzania is ook een land dat heel snel ontwikkelt, met veel bemoeienis vanuit het buitenland.

De werelden van het vrijwilligerswerk en het safari-toerisme spelen daarin een grote rol. Een rol, die vaak een nogal dubieus karakter draagt. Deze bevinding ligt ten grondslag aan GoTanzania: hoe van deze nieuwe hype -'voluntourism' - het goede te behouden en het kwade te bestrijden! Of, tenminste: voorkómen. 

Het doel van deze website is in de breedste zin des woord: promotie van Tanzania. Maar dat houdt in deze praktijk in: helpen de onervaren landgenoot bij de juiste aanbieder van vrijwilligerswerk uit te komen.

Wat hieraan bijdraagt:

  • Enig inzicht in de praktijk van het 'voluntourism': er zijn veel organisaties, die vrijwilligersreizen aanbieden; zij beconcurreren elkaar en het lijkt erop, dat ze er niet alleen maar zijn in het belang van de mensen, die je als vrijwilliger wilt ondersteunen.
  • Een vergelijkend perspectief: wat doen al deze organisaties? waar betaal je voor? hoe transparant zijn ze? etc.
  • Tenminste de keuze kunnen maken voor het betrekken van een 'intermediaire partij' of niet: er zijn scholen, opvanghuizen, etc., waarmee je rechtstreeks tot afspraken kunt komen. Dan weet je in ieder geval zeker dat er niets aan een strijkstok blijft hangen! Deze organisaties en projecten zijn echter een stuk moeilijker vindbaar en hebben hun 'marketing' niet zo slim geregeld als de grote 'voluntourism'-reisbureau-/uitzendorganisaties, die ook alles nog eens koppelen aan safari's etc.
  • Op verzoek: inzicht in de safari-mogelijkheden en de ins&outs: er zijn ook reisorganisaties, internationaal en Tanzaniaans, die toerisme op een ecologisch en economisch verantwoorde wijze organiseren.

Persoonlijk:
Ondergetekende heeft Tanzania in zijn hart gesloten en heeft na een enerverende tijd als vrijwilliger in Arusha, Tanzania, het plan opgevat om zijn inzichten te delen met de bezoekers van deze website. Lees uitgebreider over zijn ervaringen in Tanzania in het artikel 'Wie wordt er beter van vrijwilligerswerk in het buitenland?'

Niko Winkel
info@gotanzania.org